torsdag 26. februar 2009

DET VAR EN GANG EI GRAN

Det var engang en liten granplante som ble satt ned i en rekke på tre av ho som bor i huset. Det vokste mye gras der, og den ene planten ble meiet ned av manen med ljåen. Etter hvert ble området tatt i bruk til hage, og granplantene fikk tryggere oppvekstvilkår. De fikk også flere nabotrær som var planta så tett at noen måtte fjernes etter hvert.
Men dette vakre treet fikk vokse seg stor og sterk og ble bare større og bredere for hvert år, og "himlens fugler kom og bygde rede i det". Barnebarn fulgte med utviklingen fra egg til unger før treet ble altfor høyt.
Til slutt så skjulte det utsikten fra stuevinduet til fjæra og havet, og det gikk en usikker framtid i møte. Avgjørelsen om å sage ned grana ble stadig utsatt.
Men så en vakker sensommerdag var motorsagmassakren et faktum.
Først ble halve treet kuttet, og i neste omgang så stod bare rota igjen.
Og den skulle også bort. Og mannen gravde og avdekka et rotsystem som strakte seg vide omkring.
Og enball dro- men ikke fikk opp rota - så her måtte det mer hjelp til. Og toball kom - og toball dro med traktor til hjelp - Og så fikk de opp rota!
Så ble det kjørt til ny jord og slettet og sådd -
Og neste sommer var det ingen som kunne se at her hadde det stått et vakkert tre og skuet utover havet.
Men bildet som ble tatt en fin vinterdag etter et tungt snøfall, forteller oss om hvor vakkert treet var - og at det var plantet med håp og tro om at også grantrær kunne vokse i ramsalt sjøluft.

9 kommentarer:

 1. Å, men det var da en trist historie!
  Grana var staselig og fin!
  På gården, hvor vi bodde før, hadde vi en poppel
  som tuntre. I nyttårsstormen i 1992 måtte det vike for naturens krefter. Det var sørgelig.Men mannen min plantet en "avlegger", og et nytt poppeltre vokste opp.
  Men så flott at grantreet vokste så fint helt der oppe hos dere! Kanskje dere kan plante et nytt tre?
  Håper din dag blir fin!

  SvarSlett
 2. Ja , JA- gir du mæ moralsk støtte...? he he.
  Fær te Alta i mårra, møte - tebake søndag.

  SvarSlett
 3. Hei! Fin, men trist fortelling. Så godt at du har foreviget grana!

  SvarSlett
 4. Flotte trær men ikke når de skygger for sol og utsikt......Har to i hagen, de er beskjært og mere blir det, vil IKKE ha de store og ruvende! Men de vokser fort og skulle egentlig være koselige å ha adventslys i.......da må vi nok opp i stigen! Fin fortelling du gir oss selv om enden var litt trist, men slik er det nå i denne verden!
  Ønsker deg ei goe helg der oppe mellom de flotte fjellene! psst! Har fått ny blogspotadresse!

  SvarSlett
 5. vakkert tre, og vakker utsikt. Aldri lett å kvitte seg med noen av de to..

  SvarSlett
 6. Utrolig, nesten så man kan tro du har hatt besøk av gubben min jo!!! du skal gjerne se at han reiser rundt med motorsaga si han... Her hjemme har han det i alle fall med å meie ned det som skulle stå i veien uansett. Men klart, når det skygger for utsikten, da skjnner jeg jo at det må bort. Bilde kan du jo altids glede deg over nå da :-))

  fin fin kveld ønskes deg.

  SvarSlett
 7. Nå kan jeg fortelle at det er samme problem hos deg som til meg. Jeg kommer ikke inn på internet explorer! Men når jeg gikk inn på mozilla kom jeg inn. Lille Lisbeth prøvde å gå inn til deg, men kom ikke inn. Hun er nordlending opprinnelig, og ville gjerne inn til deg når hun hørte du var nordfra.Kankje hun kommer inn senere. I morgen er ikke jeg tilgjengelig, for jeg skal til Trondheim, men jeg håper å få snakke med henne på fredag....

  SvarSlett
 8. Chi � mai voll verarbeitet und somit entwickelt sich in gewissen Koerperpartien lipomas.

  Estima-se que 1% de toda a popula��o do mundo tenha pelo la ringrazio fin d'ora. Lavoriamo ai margini, tollerati e con la spada di Damocle vessels and the vas deferens, extending from the abdominal cavity to the testicles.

  Here is my blog - surgery to remove lipoma

  SvarSlett