torsdag 30. oktober 2008

Lørdagstur


Sist helg hadde vi besøk av sønnen vår med familie.Været var nydelig, og lørdag dro sønn, svigerdatter og jeg på tur. Vi kjørte utover så langt veien gikk og fulgte en sti opp i høyden.

Fant forresten flotte tyttebær som smakte nydelig. Det hadde vært mulig å finne bær til å lage fersk tyttebærsyltetøy til søndagssteika.


Lav høstsol klarte så vidt å rulle over fjella.Vi fortsatte over heia i retning sjøen på andre sida. Hadde tenkt å "ta fjæraveien" tilbake til bilen. Utsikten var det ikke noe å klage på.Oppe fra høyden kunne vi se Loppa øy på andre sida av sundet og en båt som var på tur nordover i skipsleia. Tidligere var sjøveien eneste innfartsåre om du ikke kom til fots eller med hest eller rein. Loppa øy lå da midt i "smørøyet" og var hovedsete for både prest og lensmann. Nå er det ikke mange fastboende der om vinteren, men i sommermånedene øker folketallet mangedobbelt.Selv om det var stille på sjøen, så vaska småsjøene over bergene. Her ser en at hav og himmel møtes i horisonten og slik fortstter det videre og videre mot nordpolen.

Rullesteinsfjæra er et eldorado for "steingale" vandrere. Bare så synd at det er steintungt å bære på.

Veien videre gikk til å begynne med litt opp og litt ned og himmelen var helt "himmelblå" over oss.Bergarten er i hovedsak skifer, og det kan bli mange rare formasjoner å se.På Øra passerer vi tiervis for ikke å si hundrevis av meter med steingjerder. Tenk på slitet med å sette de opp og det meste står fortsatt selvom det er litt forfall enkelte steder. Legg merke til rullesteinsvollen mot sjøen som havsjøen har bygd opp. Her kan det bryte godt når været står på.


Til slutt kan du se en liten videosnutt som viser sjødraget selv i så rolig vær. Hører steinene som ruller ut med sjøen når den drar seg tilbake, men syns lyden blir borte her. Nesten synd det ikke var ordentlig havsjø!


Takk for turen! Det var trivelig at du ville være med oss.2 kommentarer:

 1. Sååå nydeliii, det er balsam for slitne hau å høre på steinan somm ruller med havsjøen.
  Tenk om flere hadde brukt denne terapien, ka vi sku ha gjordt me lægan?? Da kunne helsenord sluppet diskusjon å krangelen med oss om at vi vil ha lege skyssen som den er i dag!!!
  Ha ei forskrekkelig helg!! Husk det er Halloween!!

  SvarSlett
 2. Takk for turen og for lyden av Ørafjæra, skikkelig balsam for sjela..
  Ha ei fin helg, jeg har nettopp hatt besøk av "tre skumle karer" uæh..
  Bente

  SvarSlett