fredag 9. april 2010

Narvik

9.april 1940
Foto:Forsvarsverk.no
var Narvik et av de viktige målene for det tyske angrepet på Norge. Byen var strategisk for både de allierte og tyskerne på grunn av at den var utskipingshavn for jernmalmen fra Kiruna.


Natt til 9.april angrep 10 tyske jagere byen og torpederte panserskipene "Norge" og "Eidsvoll". Av et mannskap på 290 overlevde bare 8. Dagen etter slo den britiske marinen overraskende til, og etterat flåten senere fikk forsterkninger, ble hele den tyske angrepsflåten tilintetgjort. Narvikfelttoget var de alliertes første seier i den 2. verdenskrig, og norske soldater gjorde en betydelig innsats. De allierte ble trukket tilbake til nye fronter, og tyskerne gjenerobret byen i begynnelsen av juni. Omtrent hele befolkningen på ca 10 000 var evakuert.


I 1942 ble det oppretta fangeleire i omegnen med 900 jugoslaviske krigsfanger der 748 døde av utmattelse eller ble skutt i løpet av 4 måneder. Senere kom det russiske krigsfanger til leirene. Narvik fikk i sterkere grad enn noe annet norsk område føle krigens redsla.


For 4 år siden var jeg på gjennomreise og overnattet i byen. Var blant annet innom Norsk Røde Kors Krigsminnemuseum på torget. Foran inngangspartiet står en miniatyr av Krigsseilermonumentet, et skipsanker på sokkel.

Her ser vi en modell av panserskipene "Norge" og "Eidsvoll"

Her ser vi en torpedo og ei hornmine
Og her er luftskytset


Beltemotorsykkel


Soldatuniformer

Fredsmonumenter

Frihetsmonumentet "Liv opp av kaos" av billedhugger Finn Eriksen, avduket 1956. 1940-1945 står det på sokkelfontenen . Lokalt kalles den Dama på torget og viser en kvinne med barnet høyt hevet på armen. Dama står på en granittkule som er formet som en rosenknopp og skal symbolisere vekst.

Nord-Norsk Fredssenter, Narvik ble stifta i 1990 etter en ide lansert av den tidligere jugoslaviske krigsfangenfangen Milutin Tomanovic i et møte med daværende utenriksminister Torvald Stoltenberg og tidligere ordfører i Narvik Edgard Sneve. Fredsenterets visjon er å bidra til "fredsbygging gjennom kunnskap". (http://www.fred.no/)

Fihetsmonumentet Trinigon av billedhugger Espen Gangvik

ble avduket av kong Olav i 1955. November 2003 blåste en storm monumentet over ende, men ble heldigvis reparert igjen.
På fundamentet på bakken står det:

Nasjonalmonumentet
For fred og frihet
Takk til de som kjempet

Takk til våre allierte 1940-45

På bilde ser vi forgrunnen "Lekende barn" av Trygve Thorsen.

På torget ved rådhuset står denne granitten med stein oppå fra 0-punktet for atombomben i Hiroshima med innskriften
Aldri mer Hiroshima
Aldri mer Nagasaki

Skulptøren Håkon Anton Fagerås har laget denne babyen i full størrelse med inskripsjonen FRED ER LØFTE OM FRAMTID

8 kommentarer:

  1. Ja, vi har mye å være glad for her i landet. Ikke minst at vi har fred og trygghet. 9. april er alltid en påminning om det.
    Min eldste søster var født i mars 1940, altså like før krigen. Søster nr. to var født under krigen, i 1942, og jeg, nr. 3, kom til like etter krigen,, i 1947. Så vi kalte oss for førkrigs-, krigsbarn, og etterkigsbarn - tre kategorier, selv om det var bare 7 år fra nr. 1 til nr. 3.
    Et flott innlegg ffra deg om 9. april.
    Du finner noe til deg på bloggen min.
    God helg!
    PS. Kan ikke ta fri på jobben på tirsdag, så det blir ingen h-rute-tur. Men har fri på onsdag. Så om dere er i byen den dagen, så hadde det vært koselig med et bloggtreff.

    SvarSlett
  2. Et interresant og tankevekkende innlegg. Nydelig den siste av skulpturene med babyen. Du har alltid så fine bilder med vakker natur som du deler med oss andre og jeg vil gjerne gi deg en award , du finner den på bloggen min. Ha en fin helg!

    SvarSlett
  3. Flott og opplysende innlegg fra deg!
    Du fant ut mye mer enn jeg gjorde da jeg var i Narvik!
    Klem!

    SvarSlett
  4. Tenk, jeg hadde rett likevel!
    MS Trollfjord er i Øksfjord i morgen likevel!
    Tirsdag, og ikke torsdag!
    Kommer du?

    SvarSlett
  5. Huff ja... bra det er minner! Veldig interessant å lese det du skriver! Jeg bor bare 11mil fra Narvik og har vært der mange ganger, men aldri på det museet. Tenker på alle dem som har krig og undertrykkelse som en del av hverdagen sin. Stakkars mennesker! Tenk om babyen og det som står her hadde kunnet være sant for hele verden! Det hadde vært en STOR GLEDE!
    Takk for din hilsen! - Margit-

    SvarSlett
  6. En sterk krigshistorie! Svigermor er fra Narvik, og fikk oppleve krigen på nært hold.
    Du spør hvordan jeg har sydd trekkene til campingstolene. Rørene er delbare, stukket i hverandre (under trekket), så det var bare å trekke de fra hverandre, og træ på trekket som var sydd med åpning i hver side. Håper du skjønte min knotete forklaring.

    SvarSlett
  7. Imponert! Har faktisk vært to ganger på krigsmuseet i Narvik, interessant og tankevekkende. Har også vært på krigsmuseet i Svolvær, en imponerende samling av krigshistorie også der!

    SvarSlett
  8. Hei. Spennende å se bildene dine fra Narvik og krigsminnemuseet. Har vært der en del ganger, og syns det er like fasinerende hver gang. Nå bor jo jeg i Narvik da, så jeg kan jo dra så ofte jeg vil, men nå er det faktisk noen år siden sist.
    Ha en flott kveld.
    :) Susanne

    SvarSlett