torsdag 22. april 2010

Klæsvask med forviklinger

Klæsvask! Som om det skulle være noe å skrive om, tenker du vel. For meg ble det nokså spesielt. Sorterte ut skittentøy og putta det i maskinen og starta opp. Da jeg gikk for å ta ut tøyet, skjønte jeg først ikke noe. Maskinen var helt død, sjekka i sikringskapet og støpselet. Ikke fikk jeg opp døra heller.
Hadde nok en mistanke om hva som var skjedd. Vi har ennå mye tele i jorda, og da det slo om til mildvær for noen dager siden, flommet det over med masse vann overalt. Vi merka ingen ting i kjelleren, men dagen etter da jeg gikk ned dit, fikk jeg litt av en overraskelse. Det så ut som om det var noen som hadde rasert skikkelig der. Plastflasker, baljer, bøtter og andre lette gjenstander lå strødd utover, men det var ikke noe vann, bare vått på gulvene og merke på murveggene som viste at vannet hadde stått 17 cm høyt. Fryseboksene hadde klart seg bra og trodde det samme om vaskemaskinen. Den starta med å tappe inn vann, men så hadde den gitt opp. Gamle, gode medhjelperen min.

Så var det å ringe forsikringsselskapet som fortalte at egenandelen var på 4000 kr, men at vi hadde opparbeidd en god del bonus some jeg kunne få overført. Det hjelper jo en del.
Men arbeidde fælt for å få åpnet døra på maskinen for å få ut klærne. Til slutt måtte jeg ringe et elektrikerfirma for å høre hva jeg kunne gjøre, og etter mye plunder lyktes det. Klærne var søkkvåte, men vaskeprosessen hadde ikke starta.
Det måtte jeg gjøre. Vi bor slik til at det ikke er bare å ringe et firma og få levert ny maskin på et blunk. Det er 1 uke mellom hvert godsbåtanløp. Altså måtte jeg vaske de våte klærne sjøl slik som i gamle daga.
I kjelleren hadde jeg disse gode gamle hjelperne. Vaskebrett og plastbaljen som jeg brukte til badebalje da barna våre var små.
LETVINDT står det på vaskebrettet. Jeg syns ikke det var så lettvint. Ryggen min protesterte selv om klæne nå ikke er det jeg vil kalle for skitne når de blir lagt til vask. Husker nok at det før var et slit å stå og gnukke og gni på skittent arbeidstøy for ikke å snakke om skyllinga. Jeg savna faktisk Sunlight-såpa på vaskebrettet!

Vel, nå henger klæsvasken på snora, og etter helga reiser jeg til byen og kjøper ny maskin. Rart hvor mye en kan få ut av en enkel liten klævask.

10 kommentarer:

 1. "Aldri så galt , at det ikke er godt for nåkka", tenk for et koselig innlegg du fikk...å så by tur att på til!!
  Huff , æ trur no du skjønner fleipen..., men innlegget VAR koselig!
  Helt vannvittig for en egenandel- en får jo faktisk en ny maskin for fire tusen.
  Ha en flott bytur og lykke te me handeln!

  SvarSlett
 2. Huff og huff! Sannelig har du hatt plunder!
  Det er veldig ergerlig når vaskemaskinen streiker!
  Jeg opplevde det i fjor, men ikke på den måten som du beskriver. Min var bare gammel og ville ikke mer av den grunn.
  Jeg må tenke på min mamma som vasket klærne på vaskebrett da jeg og brødrene mine var små.
  Husker godt da hun fikk sin første vaskemaskin, en helt ny verden åpnet seg.
  Håper det ordner seg for deg, at du får tak i en ny maskin snart.
  Ha en fin kveld!:-)

  SvarSlett
 3. Er det ikke rart hvor "botskjemte vi har blitt etterhvert. Godt at du hadde det gamle vaskebrettet tilgjengelig. Tenk hvordan de hadde det før vaskemaskinen kom inn i alle hjem.Gnukke på brett mad sunlightsåpe og skylle i bekken. Ikke rart at de skiftet klær bare en gang i uka, på badedagen.
  Håper du blir fornøyd med din nye maskin.

  SvarSlett
 4. Hei!
  Trasig å få vann i kjelleren.Vi har ikke opplevd det,men svigermor.
  Ho og yngste mann vår kom dit,og dem trodde det hadde vært innbrudd i kjelleren.Alt lå slik som du beskriver,hulter til bulter.Merket på veggen røpet hvor høyt vannet hadde vært.
  Tenk at du fikk ødelagt vaskemasin!!
  Skikkelig ergelig!
  Så er jo disse egenandelene så høye at en får jo nesten ikke noe igjen,men ser ut for at du var fornøyd.Bra det!
  God tur til "byen"!
  Og lykke til med maskinkjøpet:)
  GOD HELG!

  SvarSlett
 5. Ja ikke sant! Men dette gav deg et veldig spesielt blogginnlegg! Ikke mange som vasker på den måten nå lenger, nei. Kanskje det til og med er mange som ikke har sett et vaskebrett heller! Nå var det jo slett ikke bra at vaskemaskinen skulle bli ødelagt av oversvømmelse, ikke artig når det skjer. Når det er så mye i egenandel kan en nesten like godt kjøpe uten den. De vet å ordne seg. Ser jo at dere får bonus, så da er det jo bedre. Lykke til med nykjøp! Takk for hilsen!
  -Margit-

  SvarSlett
 6. Neimen, så bra at du hadde tatt vare på det gamle vaskebrettet. Hadde det vært meg, så hadde jeg vært nødt til å "trø" klesvasken, for vaskebrettet har for lengst forsvunnet. Men på mine reiser i andre land, så har jeg trødd en del klesvasker. Gjerne samtidig med at jeg har dusjet! Med klærne i en plastbalje. Det fungerer utmerket. Og så blir man så rein på føttern.
  Kjempeartig innlegg fra deg, dette. Ble helt nostalgisk. Og sånn flott utsikt du har ned til fjæra! Klem

  SvarSlett
 7. PS. Glemte jo helt å si at det var synd med vaskemaskinen. Og det er første gang jeg hører om bonus fra forsikringen. Jeg fikk ikke noe sånt da min oppvaskmaskin knela. (Men fikk jo dekket skadene på golvet). Og jeg har brukt forsikringene mine svært lite gjennom tidene. Så du har nok et bra selskap. :)

  SvarSlett
 8. Trasig med maskina og vannet i kjelleren ja, men jeg ser at du hadde flott klestørk med den knallblåe himmelen. God helg til deg!!

  SvarSlett
 9. Det er kjedelig når vaskemaskinen ryker, og så midt i en klesvask da. Det er godt at du har den gamle badebaljen og vaskefjøla å hjelpe deg med! Jeg er imponert over klesvasken din på snora. Klærne er sortert akkurat slik som jeg lærte å gjøre det da jeg var ung. Alle buksene samlet, det samme med sokkene osv. Det var viktig at det så pent ut sjøl om det var langt til naboene. :-)

  Vår 12 år gamle ASKO røk for n´te gang for få dager siden. Da tok vi i bruk den gamle AEGen fra 1977 som vi har lagret i fall vi skulle få akutt behov for annen vaskemaskin.

  Jeg synes du har en kreativ og fin blogg! Jeg kikker innom av og til. Håper det er greit at jeg legger den på blogglista mi!
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 10. Du vet vel det at man fortsatt fåpr kjøpt Sunlight såpe? Det har jeg alltid i huset, selv om den ikke daglig i bruk.:)

  SvarSlett