lørdag 18. juli 2009

Gammelt interiør i Loppa kirke

Interiør fra den gamle kirka
Som fortalt i forrige innlegg, ble kirka på Loppa øy brent under evakueringa i 1944 i likhet med alt annet av bygninger, det være seg fjøs, naust,utedo m.m. foruten bårehuset på kirkegården. Takket være iherdig innsats fra befolkningen på Loppa klarte en å berge mange kunstskatter fra kirka og lagre det i bårehuset på kirkegården. Senere ble det ført til Trondheim og lagret der. Det er beundringsverdig at de også klarte dette i en tid da alle hadde nok med å ta vare på sitt og sine.


Den nye kirka som ble innvidd i 1953 ble ikke bygd på den gamle kirketomta, men der prestegården lå. Den er mindre en den tidligere og har 175 sitteplasser inklusiv galleriet.



Etter kirkekonsert med organist Stephan Jones på piano og trompetist Cecilie Aalberg som har sine røtter i Sør-Tverrfjord, fortalte arkeolog Bratrein om kirkeklenodiene.

Så var det tid for å gjøre klart til gudstjeneste. Kirketjeneren måtte bruke både stol og gardintrapp når han skulle tenne de levende lysene i de gamle messinglysekronene. Disse hadde befolkningen gravd ned på Loppasanden som vi ser nederst på bildet.

Prekestolen


Prekestolen er fra den gamle kirka. Legg merke til at en må gjennom sakrestiet og ut døra bak for å komme opp på prekestolen. PÅ ei lita hylle står et timeglass som ble brukt under prekenen.
I kirka er det også en døpefont av nyere dato, men tinnfatet er fra den gamle døpefonten.
Altertavla


For noen år siden ble altertavla skadet av brann og måtte restaureres. Ramma rundt i barokkstil måtte repareres og males på nytt. Derfor virker fargene nye.
Messehagl

I en glassmonter i kirkegangen henger to svært gamle messehagl.
Kirkespip

Dette kirkeskipet har hengt i skipet i den gamle kirka. Nå har det fått plass i en monter i kirkegangen.
Krusifiks

Dette krusifikset fulgte med fra Trondheim da kirkekunsten kom hjem til Loppa, men det er uvisst om det kom fra den tidligere kirka.
Soningsgave
Denne treskulpturen ble gitt som en soningsgave fra en tysk prest? etter krigen.



Russisk ikon


Dette ikonet ble for ikke så lang tid side gitt av en gresk-ortodoks prest som var på Loppa og velsignet gravstedet til den 13 år gamle russiske gutten som er gravlagt på Loppa kirkegård i pomortida. (Se forrige innlegg)

8 kommentarer:

  1. Dette var innterresant å se og lese dette innlegget. Så utolig at de hadde tanke for å gjemme unna de "Skattene". Flott altertavleog prekestol!
    Takk for kommentaren. Fikk ikke tid å skrive i går pga bursdagsfeiring. Hilsen Margit.

    SvarSlett
  2. Interessant lesing hos deg nedover i bloggen din. Ønsker deg fortsatt god sommer!

    SvarSlett
  3. Interessante opplysninger!
    Jeg har noe til deg på bloggen min!
    Klem!

    SvarSlett
  4. Takk for besøk på bloggen min. Så flotte og interessante turer du har vært på! Jeg har gledet meg over både bilder og opplysninger.

    SvarSlett
  5. Hei!
    Hvor er maleriet av presten Reiersen Gamst med kona og alle barna...fra 16-17.hundretallet?
    En i Gamsteslekta.

    SvarSlett
  6. Ja? Savne også det... :-)
    AnneLise Gamst

    SvarSlett
  7. Hei

    Takk for fin informasjon om Loppa kirke. - I Loppa kirke henger det etterhvert kjente maleriet av Torben Reiersen Gamst som var sogneprest i Loppa fra 1650. Han må regnes som Gamstenes stamfar. Det hadde vært fint om du/dere hadde lagt ut et bilde av maleriet. Vh Knut Gamst

    SvarSlett
  8. Er enig i at maleriet med Gamstfamilien burde vært lagt ut her, men har forstått det slik at myndigheter og andre alltid gjør det de kan for å skjule og gjemme portretter og lignende, slik at vanlige folk ikke kan få se disse. Dessverre er det slik, i Danmark legger man ut bildene slik at vanlige folk som er interessert eller slektninger til de som er avbildet kan få se.

    SvarSlett