Som fortalt i forrige innlegg, ble kirka på Loppa øy brent under evakueringa i 1944 i likhet med alt annet av bygninger, det være seg fjøs, naust,utedo m.m. foruten bårehuset på kirkegården. Takket være iherdig innsats fra befolkningen på Loppa klarte en å berge mange kunstskatter fra kirka og lagre det i bårehuset på kirkegården. Senere ble det ført til Trondheim og lagret der. Det er beundringsverdig at de også klarte dette i en tid da alle hadde nok med å ta vare på sitt og sine.
Den nye kirka som ble innvidd i 1953 ble ikke bygd på den gamle kirketomta, men der prestegården lå. Den er mindre en den tidligere og har 175 sitteplasser inklusiv galleriet.
Etter kirkekonsert med organist Stephan Jones på piano og trompetist Cecilie Aalberg som har sine røtter i Sør-Tverrfjord, fortalte arkeolog Bratrein om kirkeklenodiene.
Så var det tid for å gjøre klart til gudstjeneste. Kirketjeneren måtte bruke både stol og gardintrapp når han skulle tenne de levende lysene i de gamle messinglysekronene. Disse hadde befolkningen gravd ned på Loppasanden som vi ser nederst på bildet.
Prekestolen
Prekestolen er fra den gamle kirka. Legg merke til at en må gjennom sakrestiet og ut døra bak for å komme opp på prekestolen. PÅ ei lita hylle står et timeglass som ble brukt under prekenen.
For noen år siden ble altertavla skadet av brann og måtte restaureres. Ramma rundt i barokkstil måtte repareres og males på nytt. Derfor virker fargene nye.
Dette kirkeskipet har hengt i skipet i den gamle kirka. Nå har det fått plass i en monter i kirkegangen.
Dette krusifikset fulgte med fra Trondheim da kirkekunsten kom hjem til Loppa, men det er uvisst om det kom fra den tidligere kirka.
Russisk ikon
Dette ikonet ble for ikke så lang tid side gitt av en gresk-ortodoks prest som var på Loppa og velsignet gravstedet til den 13 år gamle russiske gutten som er gravlagt på Loppa kirkegård i pomortida. (Se forrige innlegg)