torsdag 7. mai 2009

I kveld for 50 år siden


Sokkelviktragedien


Dette er et bilde som er tatt av et flyfoto. Det viser litt av den lille bygda slik den så ut før det store leirraset som gikk Kr. himmelfartsdag om kvelden for nøyaktig 50 år siden. Huset der vår familie bodde, lå like ved det hvite huset i forkant av bildet. Jeg bodde ikke der da raset gikk.
Tusenvis av kubikkmeter masse forsvant i et undersjøisk leirras. Fire hus, 3 fjøs, 5 sjøhus, 2 mindre kaier, 2 småbuer, 3 sjarker og 4 spissbåter forsvant i raset.
Men det mest tragiske var at 17 mennesker ble tatt av raset, og 9 av dem omkom, 4 barn og 5 voksne. Noen av dem ble aldri funnet.
De andre klarte på en mirakuløs måte å overleve. En voksen og et barn klarte ved egen hjelp å karre seg til lands mens 5 andre klarte å komme seg opp på taket til huset de var i. Det var 3 voksne og 2 barn, den minste bare noen måneder gammel, og de rak med huset utover fjorden. De ble berget av båter som kom til. Min bror som da var 13 år syklet det han var god for innover til Sørkjosen noen kilometer unna og varslet om ulykka, og flere båter gikk ut for å lete. Været var ikke så bra og det gikk snøbyger i området.
Bare 3 hus ble stående igjen i Sokkelvik, blant annet vårt, men folket ble evalkuert siden området ble erklært for rasfarlig. Også folket i Ytre Sokkelvik måtte flytte hjemmefra.


Slik var det i fjæra nedenfor der huset vårt stod. Masse døde dyr, klær, bøker, leker og vrakgods av alle slag rak i land over store områder. Det måtte et stort oppryddingsarbeid til etterpå.
Disse bildene er hentet fra nrk.no/nordnytt.

Et hus på rek utover fjorden. Et annet var tippet helt rundt og lå oppned i sjøen.


Slik så rasområdet ut etterpå. Husa stod der sjøen ses.
Nå kan en knapt se spor etter tragedien. Familien har i ettertid satt opp en minnestein i bukta. Alle de omkomne var i nær familie, en mor med barn, svigerbarn og barnebarn. Nesten alle de voksne mannfolka var bortreist på fiske da raset gikk.

Jeg minnes med vemod mine tidligere naboer der jeg som barn og ungdom gikk ut og inn hos dem. Min første lille guddatter var en av de omkomne.

10 kommentarer:

  1. For en tragedie- mere kan æ ikke si....
    Ønske dæ ei go helg!!

    SvarSlett
  2. Det var en fæl historie, det der. Jeg har år om annet treft på folk som har snakka om ulykka.
    Ha det no bra, du, da! Klem!

    SvarSlett
  3. Dette var fælt! Det er så uvirkelig når sånt skjer. Og de som rammes, glemmer det aldri.
    Jeg husker godt Rissaraset, som var for 21 år siden. Det var i nabobygda mi. Der omkom ett menneske, men mange ble rammet av raset.
    Tragisk!
    Ønsker deg ei god helg!:-)

    SvarSlett
  4. Trist historie fra hjemplassen din.
    God helg til dæ:)

    SvarSlett
  5. I dag var det en stor artikkel om Sokkelvikraset i Nordlys, i anledning av at det er 50 år siden. Jeg husker godt fra min barndom at det var snakket mye om den forferdelige ulykken, og det gjorde stort inntrykk på meg. Det er jo også utrolige historier om de som overlevde under dramatiske omstendigheter.

    SvarSlett
  6. Faren te mora mi omkom i det raset. Ho arva endel eiendom der i området. Nånn som veit nokka om det?

    SvarSlett
  7. Denne tragiske ulykka har æ ikke hørt om.D e jo historie idag.herregu d måtte ha vært en grusom opplevelse,æ får gåsehud når æ læs.Sånne inntrykk sitt længe.klem t dæ fra jaklai.

    SvarSlett
  8. Huff for en grusom historie!

    SvarSlett
  9. Husker godt det ble snakka om denne naturkatastrofen, selv om jeg var bare 7 år den gangen, og det gjorde dypt inntrykk på meg. Vi bodda da i Kviby i Alta, eller Leirbotn som det også heter. Som navnet sier består grunnen av leire, sikkert en av årsakene til at denne historien fikk så mye omtale i bygda. Får håpe Kviby unngår en slik forferdelig skjebne. Det var ekstra sterkt å se bildene nå. Kan ikke huske jeg noengang så dem; det var jo før tv-alderen.

    SvarSlett
  10. Heisann. Jeg sitter i Bodø og ved min side av Svigerfar. (Tor Magnar Jakobsen)Han er en av de som overlevde denne dagen. Han ble fanget i huset som rak ut på fjorden. Han svømte i land med brukket fot som 10 åring. Han miste 9 av din familie den dagen.

    SvarSlett