mandag 3. november 2008

OVERRASKELSE

Lørdag fikk jeg en pakke i posten. Jeg ante ikke hva dette kunne være og måtte bare åpne den med det samme. Avsender var Gjenreisningsmuseet i Hammerfest. Gjett om jeg ble gledelig overrasket. Inne i pakken lå nemlig ei bok som det er brukt mange år på å samle inn data til. Boka er på 383 sider. Forfatteren har også vært i kontakt med meg i forbindelse med å samle inn stoff, og antakelig derfor har jeg fått boka med personlig hilsen fra forfatteren. Koselig.

På baksiden er det følgende tekst:
Fortiet fortid - Tragedien Norge aldri forsto omhandler bruk av Brent jord og deportasjon av innbyggerne i Nord-Troms og Finnmark. Det gjaldt omkring 75 000 mennesker i en landsdel en og en halv gang større enn Danmark. Omkring 50 000 mennesker ble flyktninger i eget land, mens 23 000 av områdets innbyggere ble igjen som overvintrere i et rasert og minelagt område, blant annet på grunn av en oppfordring de mener ble gitt av landets myndigheter.
Det gode høstværet i 1944 har vært nevnt som årsak til at tvangsevakueringen ikke ble en større katastrofe. Tvangsevakueringa og raseringa er likevel karakterisert som vårt lands største tragedie. Det har væt liten interesse for studier og forskning omkring det som skjedde. Det har aldri vært gjort forsøk på å finne ut hvor mange det var som døde som følge av deportasjonen og overvintringen. Et prosjektarbeid som ligger til grunn for denne boka har gjort det mulig å vise at antallet døde er langt høyere enn man tidligere har antatt.
Boka bygger på intervju med øyenvitner i Nord-Troms og Finnmark. Her er minnesmerker i andre deler av landet registrert for første gang. Boka setter også lys på krigens virkninger i våre naboland, Finland og Russland.
En annen bok jeg også vil vise

Denne praktboka kom som tilbud på Bokliv og jeg kjøpte den for en uke siden. Hadde sett på den tidligere og tenkt å ønske den i julegave, men så dukket dette tilbudet opp med 300 kr i rabatt. Da måtte jeg bare slå til.

8 kommentarer:

 1. Så hyggelig at du fikk den historieboka!
  Det er tydelig at det blir satt pris på at du har hjulpet dem med stoff til boka.. Det er jo en nær fortid, så jeg kan godt forstå at dette er interessant.

  I mi bygd holder de på med gårdshistorie. Når den kommer ut, vet jeg ikke. Men de er i ferd med å samle inn materiale.
  Spennende! Trist at mannen min ikke får oppleve den boka, han var veldig interessert i historie.

  Ønsker deg ei fin uke!:)

  SvarSlett
 2. Hei igjen! Det er bare hygelig om du tar med deg bamsen; den er til deg også! Værsågod!

  SvarSlett
 3. Takk for sist! Virkelig litt av en gest fra forfatteren å gi dæ boka..Flott gave!
  Håper æ får bla litt i den ved neste kaffebesøk.
  Du får ha god tur..snakkes he he

  SvarSlett
 4. Så kjekt med overraskelse i posten! Denne boken høres interessant ut.
  Og norges bunader er jo kjempeflotte! God helg til deg og dine! :)

  SvarSlett
 5. Heioghå! Her har jeg ikke vært før, nydelige bilder du viser oss og flotte dikt, ble helt betatt jeg! Mamman min er fra Sørøya og ble evakuert under krigen......og familiehjemmet ble brent av tyskerne.....spennende å høre om da jeg var lita jente og ikke skjønte alvoret i en så dramatisk hendelse.....Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 6. pssst! Helt ok at du linker meg, legger deg på linkelista mi! Ha det trivelig i dagene som kommer!

  SvarSlett
 7. hei, Annfrid.
  Så koselig å se at du har begynt å blogge. Så langt er ikke jeg kommet, men følger med på Lise sin. :) Håper alt er bra med dere, her er alt bra, selv om jeg synes Ole jobber litt vel mye for tiden. Hils til alle kjente.
  Hilsen Siri

  SvarSlett
 8. Hei på deg her i Bloggland!No har du meg også her :0)
  Er nybegynner,så mye og lære enda,men det kommer sæ nok.
  Jeg er titt og ofte innom her og kikker.Koselig blogg!
  Ha en fin søndag kveld!
  Klem fra Wenche!

  SvarSlett